Skip to main content

El fet que un acord de no competència sigui declarat nul no implica automàticament que el treballador hagi de retornar la compensació.

Si un treballador incompleix el pacte de no competència postcontractual, pel qual va rebre una compensació econòmica, el lògic és que l’empresa reclami la devolució de l’import abonat. Però què passa si un tribunal ha declarat la nul·litat d’aquest pacte entenent que l’import de la indemnització és insuficient? En aquest cas, el treballador està obligat a retornar l’import rebut a l’empresa, ja que la nul·litat del conveni no implica que l’incomplidor de l’obligació pugui mantenir la compensació. Això passa perquè les quantitats pagades per no competència, en general, no són retribucions salarials, sinó que tenen caràcter indemnitzatori; no obstant això, sempre caldrà veure com s’ha redactat la clàusula o l’acord.

Per tant, és important verificar que la clàusula que regula la compensació diferencia entre la quantitat que rep el treballador en concepte de salari i la que es destina a compensar l’obligació de no competència. En cas contrari, el conveni seria nul i, a més, no procediria la devolució, ja que es consideraria que el pagament forma part del salari.

El treballador no hauria de retornar les quantitats pagades quan l’empresa el demandi per haver incomplert el pacte de no competència i un jutge consideri que aquestes quantitats eren de caràcter salarial.

A l’hora de reclamar les quantitats rebudes en virtut d’aquest acord, l’empresa també podrà reclamar una indemnització per danys i perjudicis si aquesta es trobés regulada en la clàusula o acord de no competència. No obstant això, aquesta suma haurà de ser proporcional i adequada als danys reals causats pel treballador.

Ceteb